Indonesië

Indonesië is een omvangrijk land. Doordat het ligt in een vulkanisch gebied, beschikken de eilanden van Indonesië over een vruchtbare grond. Het is er erg groen, maar ook regent het veel in Indonesië. Omdat de eilanden vroeger een kolonie van Nederland waren, is de Nederlandse taal er vaak nog terug te vinden.IMG_20160528_185630.jpg

Aantal inwoners: 261.100.000
Oppervlakte: 1.905.000 km²
Officiële landstaal: Bahasa Indonesia

Reistijd- en informatie
Ben je van plan om te gaan studeren of stage te lopen in Indonesië? Indonesië bestaat uit verschillende eilanden waardoor de vliegtijd kan variëren. Houd in ieder geval rekening met een vliegtijd van ongeveer 16 uur. Er zijn rechtstreekse vluchten naar Indonesië maar je kan er ook voor kiezen om één keer of vaker over te stappen. Als je er voor kiest om over te stappen kun je besparen op je vliegticket kosten. Ticketprijzen liggen rond de €600 en €1.000, afhankelijk van wanneer je boekt.

Benodigheden voor het reizen naar Indonesië zijn: een geldig paspoort (nog minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in Indonesië), een zorgverzekering (wereldwijd) en een visum.

Ben je van plan om een auto te huren of een motor in Indonesië? Voor het besturen van beide voertuigen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je halen bij een ANWB-winkel. De kosten hiervoor zijn €18,95 en een geldige pasfoto. Naast het internationale rijbewijs moet je ook altijd je Nederlandse rijbewijs tonen.

Visum
Sociaal cultureel/vrijwilligers visum (onbetaalde stage)                          €45
Voor een stage in Indonesië heb je een visum nodig. Het aanvragen van dit visum duurt ongeveer twee werkdagen. Het visum moet binnen negentig dagen gebruikt worden en is vanaf aankomst in Indonesië zestig dagen geldig. Een voorwaarde voor het verkrijgen van dit visum is een brief van een sponsor (een Indonesische staatsburger die in Indonesië verblijft en jou garant kan staan).

Sociaal cultureel visum (betaalde stage)                                                      €45
Als je een betaalde stage gaat doen, kan de werkgever een visum voor jou aanvragen. Deze wordt opgestuurd naar de Indonesische ambassade in Den Haag.

Sociaal cultureel visum (studie)                                                                     €45
Voor een studie in Indonesië heb je een visum nodig. Het aanvragen van dit visum duurt ongeveer twee werkdagen. Het visum moet binnen negentig dagen gebruikt worden en is vanaf aankomst in Indonesië zestig dagen geldig. Een voorwaarde voor het verkrijgen van dit visum is een brief van een sponsor (een Indonesische staatsburgen die in Indonesië verblijft en jou garant kan staan). In Indonesië kan het visum omgezet worden in een studentenvisum en verblijfsvergunning.

Toeristenvisum                                                                               gratis – max. 30 dagen
Vanaf 2015 is er geen toeristenvisum meer nodig voor het bezoeken van Indonesië.

Prijzen
Een euro is ongeveer 17.000 Indonesische Roepia (IDR). Check voor vertrek altijd na wat de koers op dit moment is! Het leven in Indonesië is goedkoper dan in Nederland. Je hebt al snel een hele avondmaaltijd voor €5,00. Let er op dat je niet in elke stad geld kan pinnen. Ook zijn niet alle geldautomaten hetzelfde in Indonesië. Vergeet vooral niet je pasje uit de automaat te halen! Hoewel het eten vele malen goedkoper is in Indonesië, is alcohol wel een duurder product. Verder is het heel normaal om in Indonesië af te dingen (behalve in hotels en restaurants).

Scholen
Hieronder vind je de universiteiten in Indonesië.

Wonen
Plaatsen in studentenflats zijn vaak erg beperkt in Indonesië. Vaak kun je via jouw universiteit een kamer regelen en helpen zij jou hierbij. Ook kun je er voor kiezen een kamer te huren bij een Indonesische familie. Prijzen voor een kamer zijn gemiddeld €50 – €150 per maand.

Openbaar vervoer
Er zijn verschillende mogelijkheden om van de ene plek naar de andere te gaan in Indonesië. In Java is bijvoorbeeld de trein het meest populaire vervoersmiddel. Het treinnetwerk is er erg goed en daarnaast is het ook nog eens erg goedkoop. In grote steden is een minibusje het beste en goedkoopste vervoermiddel. Voor 20/30 cent kun je al een paar kilometer meerijden en je kan overal uitstappen waar je maar wilt. Ook is privévervoer in Indonesië niet duur.

Weer en klimaat
Indonesië heeft een tropisch klimaat met maar twee seizoenen. Tussen april en oktober is het droge seizoen en tussen november en maart het natte seizoen. In december en januari valt de meeste regen. In de berggebieden valt meer regen dat in de laagvlakten. De gemiddelde temperatuur is 30 graden Celsius.

Tijdsverschil
Sumatra: +5 uur
West en Centraal Kalimantan: +5 uur
Sulawesi: +6 uur
Molukken: +7 uur
Java: +5 uur
Oost en Zuid Kalimantan: +6 uur
Soenda eilanden (Bali en Lombok): +6 uur
Papoea en West-Papoea: +7 uur

Tips
• Drink geen water uit de kraan. Drink altijd water uit flesjes met een afgesloten dop! Neem daarnaast ook geen ijs in je drankje.