Duitsland

DSC_0329
Berlijn. Foto door Carmen Silva dos Santos

Duitsland is een prachtig land met een erg gevarieerd landschap. Met veel geschiedenis, een rijke cultuur en prachtige kunst is Duitsland een ontzettend interessant land. Niet alleen voor een weekendje weg is Duitsland uitermate geschikt, maar ook om te studeren!

Aantal inwoners: 80.594.017

Oppervlakte: 357.121 km2

Officiële landstaal: Duits

DSC_0404
Berlijn. Foto door Carmen Silva dos Santos

Het Duitse hoger onderwijs kent drie verschillende onderwijsinstellingen, namelijk de Universität, de Fachhochschule en de Kunst-, Musik-, en Filmhochschulen. Hochschule is een verzamelnaam voor al deze instelling en heeft dus niet dezelfde betekenis als het Nederlandse woord “hogeschool”. Hieronder een korte uitleg van wat deze begrippen nou wel inhouden.

Universität

De organisatie van de Duitse Universität is vaak gelijk aan de organisatie van Nederlandse universiteiten. Er is een breed aanbod aan opleidingen, ook zijn er Technische Universitäten of Technische Hochschulen die voornamelijk technische en natuurwetenschappelijke opleidingen aanbieden. Intussen is er aan alle universiteiten en bachelor-master-systeem geïntroduceerd, echter zijn sommige disciplines nog in de oude studievorm te volgen. In de regel duren bacheloropleidingen drie jaar, op masterniveau is er echter een groot verschil met Nederland. Vrijwel alle masteropleidingen in Duitsland duren, anders dan in Nederland, twee jaar.

 

Fachhochschule

De beste vergelijking die gemaakt kan worden met de Fachhochschule in Duitsland, is de Nederlandse hogeschool. Echter, er zijn wel een aantal verschillen tussen Fachhochschulen en hogescholen. De Fachhochschule is minder beroepsgericht en meer theoretisch ingericht dan de hogescholen. Ook studeer je niet standaard vier jaar aan de Fachhochschule, zoals je wel doet aan de hogeschool, maar kan de bacheloropleiding soms maar drie of drieënhalf jaar duren. Ook bieden Fachhochschulen meer masteropleidingen aan, ook is de doorstroom van de Fachhochschule naar de universitaire master makkelijker dan na de hogeschool in Nederland. Verder richten Fachhochschulen zich vaak tot bepaalde disciplines, in plaats van het brede aanbod dat de hogescholen in Nederland bieden.

 

DSC_0234
Berlijn. Foto door Carmen Silva dos Santos

Kunst-, Musik-, Filmhochschulen

Voor het volgen van een kunstopleiding, ben je bij de Kunsthochschule aan het juiste adres. Musikhochschulen zijn gelijkwaardig aan de Nederlandse conservatoria en voor een beroep in de filmwereld, zoals regisseur, zit je bij de Filmhochschule goed. Voor toelating tot deze onderwijsinstellingen wordt er een portfolio ingeleverd of auditie gedaan. Op basis hiervan wordt er een selectie van studenten gemaakt.

 

Beurzen

Of je nou voor een korte uitwisseling of voor een volledige opleiding naar Duitsland wil, kijken of je in aanmerking komt voor een beurs is altijd handig! Het is van belang dat je op tijd kijkt of je in aanmerking komt voor een beurs, zelfs als je nog niet zeker bent van je vertrek. Begin daarom ongeveer een jaar voor vertrek met je oriënteren. Alle informatie die je nodig hebt voor deze beurzen vind je hier! Ook is https://www.mystipendium.de/ een goede hulp bij het vinden van een passende studiebeurs.

Duitsland kent geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hoger onderwijsinstellingen, uitgezonderd van privé-universiteiten. In plaats van het betalen van collegegeld betaal je wel een semesterbijdrage. Deze bijdrage ligt tussen de €200 en de €400, dit is afhankelijk van de stad en deelstaat. Vaak is een ov-abonnement voor de deelstaat waarin je studeert, inbegrepen. Hier kan je precies terugvinden wat de kosten zijn per studie. Gemiddeld bespaar je in Duitsland €1400 aan collegegeld, vergeleken met Nederland.

Doorgaans zijn de kosten voor levensonderhoud in Duitsland lager dan in Nederland. Dit geldt voor zowel dagelijkse boodschappen als voor luxe activiteiten zoals uit eten gaan of een avondje uit. De Nederlandse studiefinanciering is gewoon mee te nemen naar Duitsland. Voor een uitgebreid overzicht van de kosten voor studeren in Duitsland kijk dan ook eens hier!

 

Top 10 universiteiten in Duitsland

Studeren in Nederland wordt ieder jaar duurden, dit maakt studeren in Duitsland voor veel Nederlandse studenten erg aantrekkelijk. Lagere kosten voor het onderwijs, betekent echter niet dat het onderwijs slechter is dan in Nederland. Sterker nog, er staan maar liefst 9 Duitse universiteiten in de top 100 beste universiteiten ter wereld (THES). De 10 beste universiteiten staan hier voor je op een rijtje!

  1. LMU München
  2. Heidelberg Universiteit
  3. Humboldt Universiteit van Berlijn
  4. Technische Universiteit van München
  5. Vrije Universiteit van Berlijn
  6. Universiteit van Tübingen
  7. Universiteit van Freiburg
  8. Universiteit van Bonn
  9. Universiteit van Göttingen
  10. Universiteit van Mannheim

Nog niet overtuigd? Neem dan ook eens een kijkje een van onze andere pagina’s!