Portugal

Portugal is een Zuid-Europees land met een erg rijke geschiedenis. Portugal heeft een boeiende cultuur, ongerepte natuurlijk en gevarieerde landschappen. Portugezen zijn veelal katholiek en hechten veel waarde aan religieuze feesten. Portugal heeft in totaal wel 65 luchthavens, echter zijn er maar 3 luchthavens bereikbaar vanaf Nederland. De Algarve en Lissabon verwelkomen ieder jaar de meeste Nederlanders. Voor het overgaan van de grens is geen visum nodig, enkel een geldig (Nederlands/Europees) paspoort of ID kaart.

Aantal inwoners: 10.32 miljoen
Oppervlakte: 91.982 km2
Officiële landstaal: Portugees

Vliegtijd vanaf luchthaven Schiphol, Amsterdam:
Portugal kent vier internationale luchthavens, namelijk: Lissabon, Porto, Funchal (Madeira) en Faro.

De luchthaven van Lissabon heet Aeroporto Portela de Sacavem en ligt ongeveer 7 kilometer buiten het centrum van de stad. Een vlucht van Amsterdam naar Lissabon duurt gemiddeld 2 uur en 55 minuten. Iedere twintig minuten rijdt er een shuttlebus tussen de luchthaven en het centrum van Lissabon. Ook is het mogelijk om met het overige openbaar vervoer of een taxi naar de plaats van bestemming te gaan.

De internationale luchthaven van Porto heet ook wel Aeroporto Francisco Sa Carneiro en ligt ongeveer 11 kilometer van het centrum van de stad af. Een vlucht tussen Amsterdam en Porto duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten. Vanaf de luchthaven rijdt niet alleen een bus, ook kan je direct instappen in de metro. Deze metro, de paarse lijn, brengt je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Porto. Ook is gebruik maken van een taxi een mogelijkheid, de kosten van de luchthaven naar het centrum bedragen rond de 16 tot 20 euro. Een biertje in deze stad kost gemiddeld €1.30.

Het eiland Madeira heeft een eigen internationale luchthaven van Funchal. Een vlucht tussen Amsterdam en Funchal duurt ongeveer 4 uur en 10 minuten. Deze luchthaven is vaak erg chaotisch. Ieder uur vertrekken bussen naar het centrum van de stad, deze rit duurt ongeveer drie kwartier, afhankelijk van het verkeer. Op de luchthaven is het mogelijk om een eigen auto te huren, of zelfs een helikopter.
Het internationale vliegveld in Faro heet Aeroporto de Faro en het duurt ongeveer 3 uur en 5 minuten om er te komen vanaf Schiphol. Er rijden verschillende bussen, ieder half uur, naar het centrum van Faro of het busstation. Vanaf het busstation in het centrum kan je naar alle plaatsen langs de kust van de Algarve reizen.

Studeren in Portugal
Studeren in een omgeving met palmbomen, een zachte mediterrane bries terwijl je een glaasje port drinkt. Deze droom is dichterbij dan de meeste mensen denken. De afgelopen jaren is de kwaliteit van het Portugese hogere onderwijs ontzettend verbeterd. Hieronder de top 5 universiteiten in Portugal, gebaseerd op de ranglijst van de Times Higher Education:

1. Instituto Superior Téchnico
De universiteit Instituto Superior Téchnico in Lissabon staat op nummer één, deze universiteit behoort tot de Universiteit van Lissabon. Sinds 1911 wordt hier lesgegeven en sindsdien is het IST het grootste instituut voor technisch onderwijs. Op het moment kent het IST meer dan 6000 studenten, een groeiend aantal hiervan komt uit het buitenland. Sinds 2011 heeft het IST drie campussen die verspreid zijn over Lissabon. Uit de praktijk is gebleken dat graduates van het IST vrijwel direct een baan vinden en ontzettend geliefd zijn in het bedrijfsleven. Een andere fijne bijkomstigheid is dat een kamer huren in Lissabon erg goedkoop is. Voor ongeveer €250 kan je terecht in het centrum van Lissabon. Ook is student zijn in Lissabon erg voordelig. Studenten krijgen op veel producten en diensten 50 procent korting, zoals musea en films, maar ook koffie!

2. Universiteit van Aveiro
De Universiteit van Aveiro bevindt zich in het noordwesten van Portugal, in de stad Aveiro. In de stad is er één campus, ook zijn er nog twee campussen in de nabij liggende steden Agueda en Oliveira de Azemeis. De universiteit huisvest ongeveer 11 duizend studenten, waarvan 10 procent afkomstig uit het buitenland. De universiteit heeft vooral goed aangeschreven technische studies, maar ook biedt de universiteit bijna élke studie aan.
De architectuur van de universiteit is prachtig en gebouwd door de meest bekende architecten van Portugal. De hoofdcampus, Campus de Santiago, ligt aan de zuidwest kan van Aveiro. De studentensfeer is ook erg goed te merken in de stad zelf, zo zijn er overal zeer betaalbare kroegen, restaurants en terrasjes. Aveiro staat bekend om zijn vele gondels en kanalen en wordt dan ook wel het “Venetië van Portugal genoemd.

3. Universiteit van Coimbra
De universiteit van Coimbra is de oudste universiteit van Portugal, dit maakt de universiteit erg bijzonder. De universiteit is opgericht in 1290. In heel europa staat de universiteit bekend als een van oudste universiteiten van in Europa, om deze reden staat de Universiteit van Coimbra dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door de jaren heen is de universiteit enkel succesvoller geworden en is het studentenaantal alleen maar gegroeid. Tegenwoordig studeren er meer dan 20.000 studenten aan de Universiteit van Coimbra. De universiteit kent acht verschillende faculteiten, namelijk: Letteren, Rechten, Geneeskunde, Wetenschap & Technologie, Farmacie, Economie, Psychologie & Pedagogiek en Sportwetenschap & Lichamelijke opvoeding.
De stad Coimbra staat bomvol met oude kerken, kathedralen en prachtige tuinen. Ook is de stad erg aantrekkelijk voor studenten. Zo wordt ieder jaar het feest “Festa da Queima des Fitas” gevierd, een feest ter afsluiting van het academische jaar van de studenten.

4. Nova Universiteit van Lissabon
De Universiteit is, in tegenstelling tot de Universiteit van Coimbra, juist één van de jongste universiteiten van Portugal. 43 jaar geleden is deze universiteit opgericht, tegenwoordig studeren er meer dan 19500 studenten aan deze universiteit. De business faculteit van de Nova Universiteit staat erg hoog aangeschreven. De Financial Times heeft de master Finance ook aangeschreven als nummer 19 beste van de wereld.

5. Universiteit van Porto
Met ongeveer 32720 studenten is de Universiteit van Porto de op één na grootste universiteit van Portugal, gebaseerd op het aantal studenten. Niet alleen is deze universiteit de op één na grootste universiteit, ook heeft de universiteit van Porto één van de beste onderzoekscentra van heel Portugal. Naast IT en biologie biedt de Universiteit van Porto nog meer. Er zijn nog 13 faculteiten die onderwijs van hoge kwaliteit leveren.
Naast studeren, zijn er verschillende mogelijkheden tot ontspanning in Porto. Zo mag je het grootschalige evenement Queima de Fitas zeker niet missen als student! Dit is één van de grootste studentenevenementen in heel Europa. Buiten dit evenement om, zijn er ook vele studie- studenten- en sportverenigingen waar studenten zich bij aan kunnen melden.

Weer en klimaat
Portugal staat bekend om haar mooie klimaat en zachte mediterrane wind. Portugal is erg blootgesteld aan de koude winden afkomstig van de Atlantische Oceaan, dit maakt Portugal minder warm dan Spanje.
In de zomermaanden valt er maar weinig neerslag, dit resulteert in veel bosbranden. Op jaarbasis valt er in sommige streken in Portugal wel veel neerslag. In het gebied rondom het Estrela gebergte valt op jaar basis zo’n 2500 millimeter neerslag. Langs de kust, van noord naar zuid, wordt het steeds droger.
In Portugal is het gemiddeld minder heet dan bijvoorbeeld de omgeving van Sevilla, Spanje. Maar ook in Portugal komen uitschieters boven de 40 graden voor. Vooral het binnenland en het oostelijke deel van de Algarve krijgt in de zomer te maken met temperaturen van 35 tot 40 graden. Dankzij ze zeewind is de hitte langs de kust goed te verdragen.
Zeker langs de kustgebieden zijn de winters vaak mild. In de Algarve valt er dan ook geen sneeuw in de winter, maar zijn er overdag vaak temperaturen die voor ons lenteachtig aanvoelen, namelijk tussen de 15 en 18 graden. Hoe noordelijker en hoger je gaat, hoe onaangenamer de winters zullen worden. In de bergen is het vinden van sneeuw dan ook zeker geen vreemd verschijnsel.