Canada

Canada, het land waar de eerste bewoners Inuit en Indianen waren. Het land dat eerst onderdeel van Frankrijk en Groot-Brittannië was, maar inmiddels is Canada een zelfstandig, uniek land.

Aantal inwoners: 36.290.000
Oppervlakte: 9.985.000 km²
Officiële landstalen: Engels & Frans

Ben je van plan om te studeren of stage te lopen in Canada? Houd er dan rekening mee dat je een tijdje onderweg bent. Het is namelijk tussen de 8 en 10,5 uur vliegen naar

canada
Het prachtige landschap van Canada!       bron: PIxabay

Canada. Het ligt eraan naar welke stad je vliegt, want naar Montreal is het ongeveer 8 uur vliegen, maar naar Vancouver is het 10 uur en 30 minuten vliegen. Je moet er ook rekening mee houden dat er een kans is dat je moet overstappen en dus langer onderweg bent.

Benodigdheden voor het reizen naar Canada zijn: een geldig paspoort, wereldwijde zorgverzekering/reisverzekering en visum.

Om auto te rijden in Canada heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig. Veel verhuurbedrijven willen graag dat je een internationaal rijbewijs hebt, dit kun je makkelijk aanvragen bij de ANWB. Je hoeft dan alleen je Nederlandse rijbewijs mee te nemen en een recent pasfoto. Het internationaal rijbewijs is 1 jaar geldig.

Visum
Dit zijn de belangrijkste visums voor wanneer je door Canada wil reizen of wanneer je in Canada wil studeren. Wanneer je minder dan 6 maanden in Canada bent om te studeren heb je alleen een geldig paspoort nodig.

Single-entry
Je kunt eenmalig afreizen naar Canada, gedurende je visum. Wanneer je even naar de Verenigde Staten of St. Pierre et Miquelon bent geweest, mag je wel weer terug naar Canada.

Multiple-entry
Je kunt meerdere malen naar Canada afreizen, zolang je een geldig paspoort hebt.

Transit visa
Om door Canada te reizen heb je dit visum nodig.

Working Holiday Visa
Dit visum is voor mensen onder de 30 jaar, die graag één jaar door Canada willen reizen of willen werken in Canada. Dit visum kun je maar één aanvragen in je leven.

Study Permit
Met dit visum kun je studeren in Canada, ideaal voor studenten! Dit visum kost ongeveer €100,-.
Naast je studie werken? Dat kan! Vraag wel even een werkvisum aan!

Wil je meer weten over de verschillende visums of over andere visums? Kijk dan snel even op een erkende website over visums voor Canada.

Prijzen
In Canada betaal je met de Canadese dollar. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 1,53 dollar.
Helaas zijn de biertjes wat duurder dan in Nederland, je hebt biertjes vanaf €3,40. Benzine is wel goedkoper in Canada dan in Nederland, je betaalt namelijk ongeveer tussen de €0,72 en €0,95 voor 1 liter benzine.

Scholen

Op het kaartje hieronder kun je de verschillende scholen van Canada zien.


Wonen
Als je gaat studeren in Canada kun je ervoor kiezen om op de campus van de desbetreffende school te gaan wonen. De prijzen voor een kamer variëren tussen de €2000,- en de €5000,- per schooljaar.

Je kunt er ook voor kiezen om bij een gastgezin te gaan wonen. Je betaalt dan ongeveer tussen €250,- en de €550,- per maand.

Wil je niet bij een gastgezin en ook niet op een campus? Dan kun je ervoor kiezen om zelf iets te gaan huren. De prijs kan dan tussen de €300,- en €1000,- euro liggen per maand. De prijzen verschillen natuurlijk per stad.

Openbaar vervoer
Canada is een erg groot land, de prijzen van het openbaar vervoer verschillen daarom ook per stad. De prijs van een treinkaartje zal dan ook hoger liggen, omdat de afstand tussen steden veel groter is. Zoek voordat je naar een stad in Canada gaat goed uit hoe het vervoerssysteem in elkaar zit van die stad.

Tijdsverschillen

Canada heeft maar liefst 6 tijdzones:
Newfoundland Time: -4,5 (winter), -3,5 (zomer)
Atlantic Time: -5 (winter), -4 (zomer)
Eastern Time: -6 (winter), -5 (zomer)
Central Time: -7 (winter), -6 (zomer)
Mountain Time: -8 (winter), -7 (zomer)
Pacific Time: -9 (winter), -8 (zomer)

Let op: de zomertijd gaat in elke provincie op een ander moment in, omdat ze zelf mogen kiezen wanneer. Ook bestaat de zomertijd in sommige provincies niet.

Tips
• Je hebt een wereldstekker nodig voor de stopcontacten in Canada. In Canada hebben ze type A- en type B stopcontacten, dus neem een stekker voor die stopcontacten mee.
• Je hebt een spanningsomvormer nodig, want in Canada is er een netspanning van 120 Volt (In Nederland is dat 230 Volt).
• De frequentie is Canada is 60 Hz en in Nederland 50 Hz. Kijk dus goed of jouw apparaat hier wel tegen kan.
• In de meeste provincies mag je pas alcohol kopen wanneer je 19 bent.