Australië

Australië (gelegen in Oceanië) werd vroeger geregeerd door het Verenigd Koninkrijk. De Britse cultuur is dan ook veel terug te vinden in Australië. De hoofdstad van Australië is Canberra, een redelijk onbekende stad. Verder staat Australië bekend om haar relaxte sfeer, het Great Barrier Reef, de verschillende diersoorten die er leven en het backpackers-leven.

Aantal inwoners: 24.130.000
Oppervlakte: 7.692.000 km²
Officiële landstalen: Engels

Ben je van plan om te gaan studeren of stage te lopen in Australië? Houd dan rekening met een lange vliegtijd. Ook is het niet mogelijk om een rechtstreeks vlucht naar Australië te boeken en heb je dus minimaal één overstap. Op z’n snelst ben je met 22 uur in Australië (Amsterdam – Sydney, 1 overstap). Hiervoor ben je tussen de €1200 – €1700 kwijt, afhankelijk van wanneer je boekt. Je kan deze vliegreis goedkoper maken door te kiezen voor meerdere overstappen, hierdoor duurt de reis wel vele malen langer.

Benodigdheden voor het reizen naar Australië zijn: een geldig paspoort (dat nog 1 dag geldig is bij terugkomst in Nederland), zorgverzekering (wereldwijd) en een visum.

Wil jij rondreizen door Australië met een eigen auto? Of heb jij een auto nodig om naar je werk te gaan? Voor het rijden in een auto in Australië heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je halen bij een ANWB-winkel. De kosten hiervoor zijn €18,95 en een geldige pasfoto. In Australië zelf moet je naast dit internationale rijbewijs ook altijd je Nederlandse rijbewijs laten zien.

Visum
Om te studeren of stage te lopen in Australië heb je een visum nodig. Hieronder kun je de desbetreffende visums vinden. De prijzen kunnen variëren per periode. Ook is het belangrijk om te weten dat je het visum op tijd aan moet vragen. Het duurt namelijk een aantal dagen (soms zelfs weken) tot deze goedgekeurd wordt.

Studeren 18+
Student visa (subclass 500)                                                 $560 – 5 jaar
Naast studeren mag je ook werken in Australië met dit visum. Echter kan je pas beginnen met werken als je studie is begonnen en dus niet eerder.

Studeren 18-
Student Guardian Visa (subclass 590)                               $560 – 5 jaar
Naast studeren mag je ook werken in Australië met dit visum. Echter kan je pas beginnen met werken als je studie is begonnen en dus niet eerder.

Stage
Working Holiday visa (subclass 417)                                  $440 – 1 jaar
Bij dit visa mag je maximaal 12 maanden in Australië verblijven. Wil je stage lopen of werken in Australië gedurende deze periode? Dan is het belangrijk om te weten dat je niet langer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever mag werken. Ook is dit visa uit te breiden naar twee jaar. Hiervoor moet je 88 dagen betaald seizoenswerk doen (in Australië ook wel ‘Farmwork’ genoemd).

Reizen
Evisitor (subclass 641)                                                         gratis – 90 dagen
Dit visum is speciaal voor reizigers bedoeld. Er mag bij dit visum niet gewerkt worden in Australië. Er is een mogelijkheid om dit visum uit te breiden. Dit moet wel van tevoren aan worden gegeven.

Prijzen
1 Australische Dollar (AUD) is ongeveer €0,64. Check dit altijd na! De koersen veranderen namelijk iedere dag. Het leven in Australië is duurder dan in Nederland. Boodschappen zijn gemiddeld 10% tot 20% duurder dan hier. Daarnaast zijn alcohol en sigaretten nog duurder. Een biertje of een glas wijn kost tussen de $6-$10 (€4-€6) en een pakje sigaretten zelfs omgerekend €15! Een ding wat wel goedkoper is in Australië, is de brandstof. Ga je rondreizen met een auto? Dan ben je dus niet veel geld kwijt aan benzine. Een liter benzine kost namelijk ongeveer €1.

Scholen

Hieronder vind je de universiteiten in Australië.

Wonen
Als je gaat studeren in Australië kun je meestal op een campus wonen (€90 – 170 per week). Dit wordt vaak geregeld via jouw universiteit. Als dit niet het geval is, of jij wilt gewoon niet op de campus wonen, dan zijn er verschillende andere opties. Je kan namelijk verblijven bij een Australisch gezin (€100 – 200 per week). Je huurt dan een kamer bij een familie. Ook kan je in een studentenhuis wonen (€200 – 250 per week). Als laatste is er nog de keuze om een eigen appartement te huren (€200 – €250 per week).

Ben je net aangekomen in Australië en je hebt nog geen woonplek gevonden? Een hostel is dan vaak de goedkoopste optie. Ook maak je hier snel nieuwe vrienden. Kosten voor een hostel kunnen variëren per kamer. Vaak kan je al voor €20 per nacht in een hostel verblijven.  

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer werkt hetzelfde als in Nederland. Je kan een OV-kaart kopen en deze opladen bij verschillende winkels. Ook kan je gewoon een kaartje kopen in de bus of metro. Wel heeft iedere stad haar eigen OV-kaart. Zo heeft Sydney de Opal-kaart en Melbourne de Myki-kaart. Kosten voor het openbaar vervoer zijn gelijk aan de kosten hier in Nederland, de afstanden zijn alleen langer waardoor het wel duurder wordt. In Melbourne is het traject in het centrum zelfs helemaal gratis! Ook is het openbaar vervoer in Australië niet ingewikkeld.

Weer en klimaat
In Australië is het zomer wanneer het hier winter is, en winter wanneer het hier zomer is. In het noorden is er een tropisch klimaat, terwijl het binnenland juist weer een woestijnklimaat heeft. Het zuiden heeft een gematigd klimaat met warme zomers en koude winters.

Tijdsverschil
West-Australie: +7 (winter) +6 (zomer)
Noordelijk territorium: +8,5 (winter) +7,5 (zomer)
Zuid-Australië: +9,5 (winter) +7,5 (zomer)
Queensland: +9 (winter) +8 (zomer)
Nieuw-Zuid-Wales: +10 (winter) +8 (zomer)
Victoria: +10 (winter) +8 (zomer)
Australisch Hoofdstedelijk Territorium: +10 (winter) +8 (zomer)
Tasmanië: +10 (winter) +8 (zomer)

Tips 

 • Vanaf elk vliegveld loopt er een shuttlebus ($10) naar het centrum van de stad.
 • In Australië rijden ze aan de linkerkant van de weg.
 • Je hebt een wereldstekker (type I) nodig om gebruik te maken van je elektrische apparaten.
 • Alcohol en tabak is te kopen vanaf 18 jaar.
 • Het kraanwater is veilig te drinken.
 • Vaccinatie is niet nodig voor een bezoek aan Australië.
 • Wordt lid van Facebook pagina’s zoals: Nederlanders in Australië, Dutchies in Australië, Dutchies in Sydney, enz. Zo leer je namelijk snel mensen kennen. Ook als je op zoek bent naar een woonruimte komen hier vaak appartementen voorbij.
 • De WiFi in Australië is erg slecht. In hostels kun je vaak tegen een vergoeding betere WiFi krijgen.
 • Supermarkten als Woolworths, Coles en Aldi hebben een groter assortiment dan de supermarkt IGA, en dus ook goedkopere producten.
 • Zorg ervoor dat je voldoende geld op je rekening hebt staan (minimaal €3000) en maak hier kopieën van. Op het vliegveld willen ze nog wel eens vragen naar je bankafschrift om er zeker van te zijn dat jij rond kan komen tijdens jouw verblijf in Australië.
 • Koop een nieuwe simkaart in Australië (aanbieders: Telstra, Optus, Vodafone). Vaak bieden zij abonnementen aan speciaal voor studenten/backpackers waardoor je gratis kan bellen en sms’en naar Nederland.
 •  
  Wil jij weten wat er allemaal naast jouw stage/studie te doen is in Australië? Bekijk de video hieronder en kom erachter!