Nieuw-Zeeland

Veel nationale parken, een mooie natuur en een lekker klimaat. De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn eerlijk en direct en houden niet van opschepperij. Door de natuur is Nieuw-Zeeland een avontuurlijke en inspirerende studie- en werkbestemming.
NZ
Aantal inwoners: 4.693.000
Oppervlakte: 268.021 km²
Officiële landstalen: Engels, Maori

Benodigdheden voor het reizen naar Nieuw-Zeeland zijn: een geldig paspoort (dat nog drie maanden geldig is na terugkeer in Nederland), een zorgverzekering (wereldwijd) en een visum.

Ben jij van plan om naar Nieuw-Zeeland te gaan? Houd er dan rekening mee dat de vliegreis minimaal 26 uur duurt (1 overstap). Houd verder rekening met de prijs van het vliegticket. De prijzen variëren tussen de €1300-€1900, afhankelijk van wanneer je boekt. Je kan er voor kiezen om meerdere overstappen te boeken. Hierdoor wordt de prijs van je ticket lager, maar duurt de reis vele malen langer.

Wil jij in Nieuw-Zeeland in een eigen auto rondrijden? Zorg ervoor dat je vooraf een internationaal rijbewijs koopt. Deze kan bij iedere ANWB-winkel worden gekocht. De prijs hiervoor is €18,95 + een geldige pasfoto. Naast het internationale rijbewijs moet altijd het Nederlandse rijbewijs worden getoond in Nieuw-Zeeland. Het internationale rijbewijs is één jaar geldig.

Visum
Om te studeren of stage te lopen in Nieuw-Zeeland heb je een visum nodig. Hieronder vind je de desbetreffende visums. Het is belangrijk om te weten dat je het visum op tijd aan moet vragen. Het duurt namelijk een aantal dagen (soms zelfs weken) tot deze goedgekeurd wordt.

Studeren
Fee Paying Student Visa                                                                               $270 – 4 jaar
In Nieuw-Zeeland heb je een studentenvisum nodig als je er langer dan 3 maanden gaat studeren. Het aanvragen van dit visum kan pas nadat je een inschrijfbewijs hebt gekregen van een Nieuw-Zeelandse onderwijsinstelling. Met dit visum mag je naast je studie een parttime baantje hebben tot twintig uur in de week. Ook moet je aantonen dat je over genoeg geld beschikt om te kunnen leven in Nieuw-Zeeland. Het visum is vier jaar geldig.


Stage
Working holiday visa                                                                                     $208 – 1 jaar
Om stage te lopen in Nieuw-Zeeland of te werken heb je een werkvergunning nodig. Met een working holiday visa mag je twaalf maanden werken in Nieuw-Zeeland. Ook moet je in het bezit zijn van een retourticket en aan kunnen tonen dat je over genoeg geld beschikt om te kunnen leven in Nieuw-Zeeland. Een working holiday visa kan maar één keer in je leven aangevraagd worden.

Stage
Temporary work visa – Student and Trainee Category                    $298 – 90 dagen
Dit visum is alleen geldig voor de duur van je stage. Wil je toch langer blijven na je stage? Vraag direct extra reistijd aan bij je visumaanvraag. Ook moet je bij dit visum in het bezit zijn van een retourticket en aan kunnen tonen dat je over genoeg geld beschikt.

Reizen
In tegenstelling tot Australië heb je voor Nieuw-Zeeland geen visum nodig om rond te reizen. Hier zit dan wel aan vast dat je maar drie maanden in Nieuw-Zeeland mag blijven. Wil je toch langer rondreizen? Neem dan contact op met de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag.

Prijzen
1 Nieuw Zeelandse Dollar (NZD) is ongeveer €0,60. Check dit altijd na! Koersen veranderen namelijk iedere dag. Kosten in Nieuw-Zeeland zijn te vergelijken met die in Nederland. Voor sommige producten liggen de prijzen wel iets hoger. Een biertje kost namelijk €4,70 in Nieuw-Zeeland en een pakje sigaretten zelfs €15. Verder kost een liter benzine ongeveer €1,15.

Scholen
Hieronder vind je de universiteiten in Nieuw-Zeeland.

Wonen
Als je gaat studeren in Nieuw-Zeeland kun je vaak een kamer huren op de campus van de universiteit. Dit wordt vaak geregeld via de universiteit. Ook kan je een studentenflat huren of bij een gastgezin wonen. Een eenkamerappartement buiten het centrum kost ongeveer €460 – €650 per maand. In het centrum betaal je veel meer, namelijk voor een driekamerappartement rond de €800 – €1400 per maand.